Εξοικονόμηση νερού

2012-02-03 11:04

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε νερό και να αποφυγουμε την ενδεχόμενη ερημοποίηση κάποιων περιοχών;

Σίγουρα, με το να περιμένουμε να βρέξει, δεν πρόκειται να δώσουμε λύση στο πρόβλημα!

Πρώτα απ' όλα έχουμε ευθύνη όλοι οι άνθρωποι να κάνουμε σωστή χρήση του νερού στην καθημερινή μας ζωή - στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία μας - και να μην το σπαταλάμε ασυλλόγιστα.

Σκίτσο
- Πεθαίνω για ένα ποτήρι νερό!
Σκέψου, λέει, μια μέρα να μας έλειπε το νεράκι!

Σκίτσο
- Να ειδοποιήσουμε αμέσως το Δάσκαλό μας αν δούμε να στάζουν βρύσες, σωλήνες, καζανάκια. Είναι πολύτιμο το νερό μας για να το χάνουμε χωρίς λόγο!

Σκίτσο
- Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, δεν πρέπει να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει, γιατί έτσι σπαταλάμε άδικα το νερό μας!

Σκίτσο
- Πω πω, ο δρόμος έχει γεμίσει νερά!
Κάποια ζημιά θα έχει συμβεί. Γρήγορα να τηλεφωνήσω στο 1202... το τηλέφωνο της ΕΥΔΑΠ για τις βλάβες.

 

Επίσης, πρέπει όλοι οι φορείς και οι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για το νερό να λαμβάνουν μέτρα και να κατασκευάζουν όλα εκείνα τα έργα που είναι απαραίτητα για την προστασία των υδατικών πόρων, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της εξάντλησής τους. Ταυτόχρονα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν το νερό με τοξικά και χημικά απόβλητα.

Επιπλέον, συνδρομή στο πρόβλημα θα δώσει η χρήση ανακυκλωμένων νερών κυρίως για το πότισμα των καλλιεργειών. Ανακυκλωμένα λέγονται τα νερά που προέρχονται από τον καθαρισμό των λυμάτων (λύματα ονομάζουμε τα βρώμικα νερά της αποχέτευσης) των πόλεων, ο οποίος γίνεται στα εργοστάσια του βιολογικού καθαρισμού.
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υφάλμυρα νερά, δηλαδή θαλασσινό νερό από το οποίο έχει αφαιρεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού.

Αν σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών περίπου το 70% του γλυκού νερού που καταναλώνει συνολικά ο πληθυσμός της Γης για τις καθημερινές ανάγκες του - στις αναπτυσσόμενες χώρες φτάνει και το 86%- καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμη είναι η χρήση ανακυκλωμένων νερών για την άρδευση και πόσο σωτήρια για την προστασία των υδατικών πόρων.

 

 

Πηγή: ΕΥΔΑΠ

—————

Πίσω