Βιβλίο μαθητή


Τα δικαιώματα του παιδιού


 Τα δικαιώματα των παιδιών


  • Βλέπουμε το παραπάνω βίντεο και γράφουμε τι μας έκανε εντύπωση εδώ .


Μπορεί τα περισσότερα παιδιά να μην το γνωρίζουν, αλλά έχουν κι αυτά δικαιώματα, όπως και οι μεγάλοι. Τα δικαιώματα αυτά τα κατοχυρώνει μία συμφωνία που υπογράφτηκε το 1990 και ονομάζεται Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (Unicef) . Η Σύμβαση αυτή περιλαμβάνει 54 άρθρα και την έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου. Τα άρθρα αυτά με λίγα λόγια αναφέρονται:

  • Στο δικαίωμα για ζωή (Πως το καταλαβαίνεις αυτό; πάτησε εδώ για να γράψεις την άποψή σου)

  • Στο δικαίωμα της ασφάλειας  (Πως το καταλαβαίνεις αυτό; πάτησε εδώ για να γράψεις την άποψή σου)

  • Στο δικαίωμα της εκπαίδευσης και του παιχνιδιού  (Πως το καταλαβαίνεις αυτό; πάτησε εδώ για να γράψεις την άποψή σου)

  • Στο δικαίωμα ελεύθερης σκέψης και έκφρασης  (Πως το καταλαβαίνεις αυτό; πάτησε εδώ για να γράψεις την άποψή σου)

 

 

 

Ποιοι οργανισμοί υπερασπίζονται τα παιδιά;

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μία ανεξάρτητη αρχή που ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών (δημότες, ομογενείς, μετανάστες, πρόσφυγες, τσιγγάνοι κτλ) και ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Ελλήνων. Αρμοδιότητά της είναι να βοηθάει κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει κάποιο νομικό πρόβλημα με δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό προσφέροντας τις υπηρεσίες της δωρεάν. Μέρος αυτού του οργανισμού αποτελεί ο Συνήγορος του Παιδιού που προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, δηλαδή των ανήλικων αγοριών και κοριτσιών από 0-18 χρονών.

 

Ένας άλλος εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών είναι το Χαμόγελο του παιδιού. Κύριο μέλημα του οργανισμού αυτού ειναι να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία των παιδιών. Οποιοδήποτε παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα μπορεί να καλέσει στη γραμμή SOS 1056 όλο το 24ωρο. Η κλήση είναι δωρεάν από κινητά τηλέφωνα και καρτοτηλέφωνα, ενώ οι συζητήσεις δεν καταγράφονται.

Τέλος η Unicef, για την οποία έχει γίνει ήδη λόγος σε προηγούμενα μαθήματα, ασχολείται με την προσφορά βοήθειας σε παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών. Μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί το πρόγραμμα που διεξάγει ο οργανισμός αυτός για το 2011-2012, "Σχολεία Υπερασπιστές των παιδιών", στο οποίο τα παιδιά από διάφορα σχολεία συμμετέχουν σε δραστηριότητες και μέσα από το παιχνίδι ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και ευαισθητοποιούνται για την κατάσταση των συνομηλίκων τους στις Τριτοκοσμικές χώρες.

 

 

Μάθε περισσότερα για τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του παιδιού στη σελίδα της Unicef .

Αφού ρίξεις μία ματιά στα άρθρα της Σύμβασης, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα άρθρα 6 και 24. Σε ποια δικαιώματα αναφέρονται; Μπορείς να γράψεις την απάντησή σου εδώ.

Τα άρθρα 6 και 24 που διάβασες δείχνουν ότι το να έχει κάποιος καθαρό νερό να πιει και να πλυθεί είναι δικαίωμα. Γιατί πιστεύεις ότι το νερό αποτελεί δικαίωμα; Γιατί ειναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο; Γράψε την απάντησή σου εδώ.

Τώρα, αφού δεις το παρακάτω βίντεο συμπλήρωσε την απάντησή σου, αν χρείαζεται, με νέες πληροφορίες.

 


Το νερό

 

Το νερό, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση του ανθρώπου. Μπορεί να μην περιέχει θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι ένα στοιχείο που βοηθάει τον οργανισμό να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για να μπορούμε να ζήσουμε. Το νερό, όμως, είναι απαραίτητο και για την ανάπτυξη των φυτών και την επιβίωση των ζώων, δηλαδή όλων των ζωντανών οργανισμών πάνω στον πλανήτη μας. Επομένως, αφού τρεφόμαστε από τα φυτά και τα ζώα, η ύπαρξη του νερού επηρεάζει και την τροφή μας.

Τέλος, ακόμα και η προσωπική μας υγειϊνή εξαρτάται από το νερό. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί για να κάνουμε μπάνιο και να πλύνουμε τα χέρια μας χρειαζόμαστε καθαρό νερό. Με αυτόν τον τρόπο απαλασσόμαστε από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να μας προκαλέσουν κάποια ασθένεια. Για περισσότερες πληροφορίες για το νερό διάβασε εδώ.

Έχουν όμως όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό; Δες το παρακάτω βίντεο και γράψε σύντομα την απάντησή σου εδώ.


Από το παραπάνω βίντεο συμπεραίνουμε πως υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει σύστημα ύδρευσης και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές αναγκάζονται να πίνουν νερό από βρώμικες λίμνες. Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Επιπλέον, επειδή οι υδάτινες πηγές είναι πολλές φορές απομακρυσμένες από τις κατοικημένες περιοχές, παιδιά αναγκάζονται και περπατούν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για πάνω από οχτώ ώρες μεταφέροντας μεγάλες στάμνες γεμάτες με νερό για να εφοδιάσουν την οικογένειά τους. Μπορείς να σκεφτείς ποια δικαιώματα των παιδιών καταπατώνται από αυτή τους τη δραστηριότητα; Γράψε εδώ την απάντησή σου.

 

 

Σκέψου τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει η έλλειψη πόσιμου νερού και κατέγραψε τις ιδέες σου εδώ.

 

 


Νερό και κλιματική αλλαγή

Όπώς είδαμε παραπάνω, το νερό είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό. Συμπληρωματικά, η κλιματική αλλαγή που υφίσταται ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τα αποθέματα πόσιμου νερού στη Γη. Έτσι, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, από τη μία, οδηγεί σε λιώσιμο των πάγων, που αυτό με τη σειρά του προκαλεί την άνοδο της στάθμης του θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα τη μείωση του αντίστοιχου γλυκού και πόσιμου. Από την άλλη, περιοχές άνυδρες ή ημιάνυδρες θα ερημοποιηθούν και οι πληθυσμοί που ζουν σε αυτές θα αφανιστούν. Επομένως, η κλιματική αλλαγή του πλανήτη επηρεάζει άμεσα το δικαίωμα του ανθρώπου στο νερό.

 

Γνωρίζεις άλλες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή; Δες αυτό το βίντεο και αυτό και γράψε την απάντησή σου εδώ.

Μπορείς να σκεφτείς άλλα προβλήματα που θα προκύψουν με την έλλειψη πόσιμου νερού; Δες το παρακάτω βίντεο.